Hsp bij kinderen

Op school is het de hele dag goed gegaan. Maar ’s middags wordt mijn zoon van acht vaak plotseling heel erg boos. Op zo’n moment kan ik hem niet bereiken en weet ik niet hoe ik hem weer rustig kan krijgen. ‘s Avonds in zijn bed moet hij huilen. Hij vindt het niet leuk dat hij soms zo boos wordt maar hij kan er niets aan doen; “zijn hoofd zit zo vol”.

Hoogsensitiviteit bij kinderen

Mijn dochter van 14 heeft moeite om in slaap te vallen. Ze piekert veel en ze zegt dat het maar niet stil wordt in haar hoofd. Ze staat voor iedereen klaar maar is heel kritisch naar zichzelf. Ze kan tien complimentjes krijgen maar net dat ene negatieve puntje pikt ze eruit.

Herken je dit? Misschien is jouw kind ook wel hoogsensitief?
Hoogsensitieve kinderen lijken alles wat ze zien, horen en voelen heel goed op te nemen en zorgvuldig te verwerken. Doordat ze informatie zo intens verwerken zijn ze vaak heel creatief en komen ze wijs over. Ze kunnen anderen goed aanvoelen en weten wat zij nodig hebben. Ze zijn sociaal en eerlijkheid en rechtvaardigheid zijn belangrijk voor hen.

Is hoogsensitiviteit een probleem?

Hoogsensitiviteit is een mooie eigenschap waar je kind veel plezier aan kan beleven als het heeft geleerd heeft hoe het hier mee om kan gaan. Hoewel het een kwaliteit is kan het voor sommige kinderen lastig zijn om te voelen wanneer zij overprikkeld raken. Ze zitten opeens ‘vol’ en raken dan van slag. Vaak zijn ze heel kritisch naar zichzelf waardoor ze kunnen gaan piekeren en onzeker kunnen worden.

En voor jou als ouder?

Als ouder kun je behoorlijk met je handen in je haar zitten. Je hebt vaak al van alles geprobeerd, zonder resultaat. Belonen en straffen lijken niet het gewenste effect te hebben. Opvoeden kan op zich al best lastig zijn en het omgaan met een hoogsensitief kind stelt je vaak voor een extra uitdaging.

Hulp zoeken?

Voor veel kinderen is het fijn om inzicht te krijgen in hoe het bij hen werkt (wat zijn hun gedachten, gevoelens, wat doen ze precies en hoe voelt hun lichaam). Je kind gaat ervaren dat het niet ‘anders’ is maar ‘gewoon heel speciaal’. Het leert hoe het ervoor kan zorgen dat er minder prikkels binnenkomen en wat het kan doen om een teveel aan prikkels los te laten. Als ouder word je geholpen om je kind te begeleiden in het omgaan met de hoogsensitiviteit. Neem gerust contact op. Het kan jullie veel waardevols opleveren.