hsp-volwassenen

Hoogsensitiviteit bij volwassenen

Als volwassen persoon moet je je staande houden in een wereld die op heel veel fronten overspannen is. Met heel veel prikkels, eisen, keuzes die er gemaakt moeten worden, veel hardheid en onrechtvaardigheid. Als HSP komt alles intenser binnen en ben je nog sneller overprikkeld en geraakt.

Twee kanten van dezelfde medaille

De capaciteit om dingen van alle kanten te bekijken en dieper te voelen kan ervoor zorgen dat je intens kunt genieten en empathisch, liefdevol, verbonden, gewetensvol en creatief bent. Maar de hoge sensitiviteit en de diepere verwerking op hersenniveau kunnen je ook parten spelen. accepteren en loslaten is dan een stuk moeilijker en je hebt de neiging om dingen wat te complex te maken.. Dit alles kan leiden tot onzekerheid, angst, stress, burn-out, vlucht- of uitstelgedrag, doemscenario’s.

Omgang met anderen

Door je sensitiviteit kun je ook snel een wat hoge gevoeligheid ontwikkelen. Dit maakt het niet altijd makkelijk om goed te communiceren en om te gaan met anderen zonder dat je jezelf verliest.

Hulp?

Een therapeut met verstand van hoogsensitiviteit kan je helpen om dicht bij jezelf te blijven. Je werkt toe naar een balans tussen begrip voor een ander en begrip voor jezelf. Je kunt ook zonder hulp proberen deze balans te bereiken maar dan zal het, als het al lukt, moeizamer verlopen en langer duren. Lees bij therapie welke ondersteuning je bij ons kunt verwachten. Je bent welkom!