Over HSP

Omgaan met hoogsensitiviteit (HSP)

Harde geluiden… felle lampen of zon… labeltjes in je kleding of knellende sokken… gek word je er zo nu en dan van! En als je om je heen kijkt, lijken andere mensen er toch een stuk minder last van te hebben dan jij? Hoe kan dat toch…?

Mogelijk ben je een hoogsensitief persoon (HSP): jouw zenuwstelsel is wellicht gevoeliger dan het zenuwstelsel van andere mensen. Daardoor komen externe prikkels soms een stuk harder binnen. En dat kost bakken met energie. Je hebt dan ook langer nodig om je batterij weer op te laden.

Bij HSP Praktijk helpen we je graag. Heb jij een vraag of wil je een afspraak maken?
Neem contact met ons op via 085-0607115.

HSP Kenmerken

Ervaar je dit? Dan lijkt het erop dat je hoogsensitief bent. Een bijzondere gave is dat. Maar de hoog gevoeligheid die hieruit kan voortvloeien kan er ook voor zorgen dat je jezelf uitholt of dat je vastloopt in je leven of in contacten met anderen.

Wij kunnen jou helpen om...

Leren omgaan met de uitdagingen van hoogsensitiviteit

Gelukkig zijn er veel technieken, oefeningen en tips om goed te leren omgaan met alle uitdagingen waar je als HSP’er zoal mee te maken krijgt. Bij HSP Praktijk zijn we als één van de weinigen in Nederland volledig gespecialiseerd in – je voelde hem al aankomen – hoogsensitiviteit: onze therapeuten zijn allemaal ook hoogsensitief (dit maakt hen ervaringsdeskundigen) en zij hebben bovendien tig bijscholingen en cursussen gevolgd op dit vlak. Je kunt er dus van op aan dat wij weten waar we het over hebben!

De sensatiezoekende HSP’er

Ben jij een gevoelig mens, met de neiging om prikkels wél op te zoeken? Dat kan ook. Er is een soort ‘subtype’ van hoogsensiviteit, genaamd ‘high sensation seeking’ oftewel: de sensatiezoekende HSP’er. Over het algemeen is de ‘gewone’ HSP’er bedachtzaam en over het algemeen gelukkig met een rustig leventje. Hij of zij is niet erg impulsief en neemt weinig risico in zijn of haar leven. ‘High sensation seeking’ HSP’ers daarentegen hebben een uitdaging om hun prikkelingsniveau goed en stabiel te houden. Verveling en onderprikkeling is niet goed voor de HSS-HSP’er, maar te veel prikkels en stress ook niet. De behoefte aan nieuwe ervaringen en prikkels zorgt ervoor dat hij of zij de comfortzone regelmatig verlaat, maar flinke vermoeidheid ligt dan wel op de loer! Zo heeft de HSS-HSP’er nét ietwat andere uitdagingen dan de gewone HSP’er.

De wetenschap achter hoogsensitiviteit

Uit wetenschappelijk onderzoek (universiteit van Brussel) is gebleken dat bij mensen die hoog scoorden op een test voor hoogsensitiviteit, er veel meer hersengebieden actief waren wanneer er een prikkel of informatie binnenkwam in de hersenen, dan bij mensen die lager scoorden op een test voor hoogsensitiviteit. 

Hoogsensitieve personen (HSP’ers) scoorden gemiddeld ook hoger op overstimulatie (oftewel overprikkeling door externe prikkels als drukte, toetsen of spreken in het openbaar), emotionele intensiteit (intensere emotionele reacties, zowel positief als negatief) en sensorische sensitiviteit (lagere pijngrens, subtiele verschillen opmerken, last van intense prikkels als labels, felle geluiden en licht etc.). Dit laatste punt gold echter niet voor iedere deelnemende HSP’er.